Digitale tweeling:
voor een zekere zaak!

Digitale tweeling

We horen deze term steeds vaker in de bouwwereld. Maar wat is eigenlijk een digitale tweeling en hoe kunnen we dit toepassen in de bouw?

De digitale tweeling staat voor een digitale versie van een werkelijk gebouw. Een exacte kopie van de werkelijkheid gedigitaliseerd. In dit digitale bouwwerk zijn alle bouwkundige onderdelen op elementenniveau verwerkt, zoals fundering, vloeren, wanden en kapconstructie. Dit gebeurt op basis van de BIM-basis ILS (Informatie Levering Specificatie). De afmetingen komen overeen en ook kleurstelling en omschrijving (informatie) is correct verwerkt.

Voor nieuwbouw en bestaande bouw is het mogelijk om een digitale tweeling te maken. Bij nieuwbouw is het opzetten van een 3D-model een stap in het ontwerpproces en daarna informatie voor de uitvoering. Bij oplevering van het fysieke bouwwerk wordt de digitale tweeling eveneens opgeleverd. Hiermee heeft de gebouweigenaar naast het werkelijke gebouw ook de beschikking tot een digitale versie van het gebouw.

Bij bestaande bouw wordt het proces van digitaliseren naar voren gehaald. Het bestaande gebouw wordt middels 3D laserscannen volledig en nauwkeurig ingemeten. Deze informatie wordt vervolgens omgezet tot een bouwkundig 3D-model. En hiermee is de basis gelegd voor de digitale tweeling. Voor een renovatie- of onderhoud project is dit de start van het proces, hierna kan het ontwerp- en uitvoeringproces volgen.

Digitale tweeling

in de praktijk

Met een digitale tweeling is het mogelijk om alle informatie die de digitale tweeling biedt te gebruiken voor het onderhoud en beheer. In de beheerfase heeft de eigenaar van het gebouw de mogelijkheid om aanstaande onderhoudskosten vooraf te berekenen. Wanneer onderdelen aan vervanging of onderhoud toe zijn bevat de digitale tweeling de informatie voor de uitvoering. Denk hierbij aan het vervangen van glaspartijen, aantal meters schilderwerk, keukenonderdelen etc. En ook bij demontage aan het eind van de levenscyclus van het gebouw is de informatie van het gebouw van belang.

Het is ook mogelijk om de digitale tweeling te voorzien van actuele informatie. Door sensoren en meetapparatuur aan te brengen in het gebouw en deze te koppelen met digitale tweeling krijgt de eigenaar inzicht in het gebruik, en daarna een indicatie van aanstaand onderhoud of vervanging van onderdelen.

Circulair bouwen

De levensduur van een gebouw wordt bepaald door het gebruik. Wanneer een gebouw aan het eind is gekomen van zijn levensduur of het gebruik wordt veranderd, is het belangrijk om te weten welke materialen in het gebouw zijn verwerkt. Bij circulair bouwen is deze informatie nodig om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden voor hergebruik van de materialen. Wanneer de ontwikkelaar beschikt over een digitale tweeling kan het demonteren beginnen. Met de informatie wordt ook gekeken waar nieuwe toepassingen mogelijk zijn. Het kan dus zijn dat bijvoorbeeld vloeren of kozijnen van bestaande gebouwen worden hergebruikt tijdens nieuwbouw en hiermee een nieuwe levenscyclus in gaan. Om de materialen goed te verwerken tijdens een nieuwbouw is de informatie van groot belang zodat tijdens de ontwerpfase deze materialen goed worden opgenomen in het ontwerp.

GIS

GIS staat voor geografisch informatiesysteem. Een GIS maakt het mogelijk om diverse gegevens (data) te beheren, analyseren en te delen met anderen. GIS is geworteld in de geografie, waarbij locatie ten grondslag ligt aan de integratie van vele soorten data.

De digitale tweeling vertegenwoordigt een bestaande situatie op een werkelijke locatie in onze leefomgeving. In het 3D-model worden locatiegegevens van kadaster informatie verwerkt. Ook worden NAP hoogtegegevens in het model opgenomen zodat de locatie weergave overeenkomst met de werkelijke situatie. Door het gebouw vanaf het begin in de juiste geografische positie te plaatsen kan het model dus worden afgestemd op geografische elementen. Als een bouwwerk er eenmaal staat wordt het 3D-model gebruikt voor het integraal beheer en onderhoud.

Door de data via een actuele kaart te delen, worden complexe gegevens beter zichtbaar en visueel aantrekkelijk gemaakt. Zo onthult GIS diepere inzichten in data, zoals patronen, situaties en relaties, waardoor gebruikers slimmere beslissingen kunnen nemen. Zo gaat het 3D-model de complete levenscyclus mee.

Specialist

in het maken van de digitale tweeling

Ter Velde & Den Besten is specialist in het digitaliseren van bestaande gebouwen. Wij hebben in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met 3D laserscannen en 3D modelleren in Revit op basis van pointclouds. Ons primaire doel tot de digitale tweeling is altijd om een 3D model zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk te maken. Zodat deze tijdens de werkvoorbereiding en uitvoering de juiste informatie biedt. Onze modellen zijn zeer geschikt voor de toepassing van digitale tweeling. Voor meer informatie over het toepassen van de digitale tweeling in het bouwproces kan u contact opnemen met ons bureau.